4.12.04

Nota de premsa

Avui he passat aquesta nota de premsa a alguns mitjans de comunicació locals:

Gràcies a una subvenció del Centre de Cultura Popular i Tradicional de Catalunya (CCPTC), gestionada pel col•lectiu d’opinió, recerca i difusió del pessebre El Bou i la Mula, s’ha iniciat l’inventari de figures de pessebre de la col•lecció de l’Associació de Pessebristes de Mataró. El projecte es fa dins el marc de l’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC), que l’entitat promotora (CCPTC) porta realitzant des de fa anys.
El projecte pretén donar una eina a les associacions de pessebristes de Catalunya que porten molts anys divulgant aquesta tradició, però que per circumstàncies diverses no han pogut avaluar la seva ingent tasca des d’una perspectiva antropològica ni patrimonial. L’orfandat institucional en què es troba el pessebrisme reclama una actuació urgent en la documentació del patrimoni que aquesta centenària tradició ens ha anat llegant.
La història de l’Associació de Pessebristes de Mataró, i la seva voluntat de patrimonialitzar el seu fons, tant important com la pròpia entitat, en fan un bon banc de proves per iniciar aquest projecte. La importància de la col•lecció de l’associació mataronina es correspon al gran patrimoni pessebrista que es conserva a Mataró (si bé aquest sovint resta amagat en col•leccions particulars). Una primera estimació permet afirmar que l’Associació de Pessebristes de Mataró compta amb més de 2000 peces sorgides de mans de figuraires de Catalunya; el nombre d’autors catalans recollits en aquesta col•lecció supera la trentena. A més, caldria afegir-hi unes 1000 peces més provinents d’altres llocs de la Península i de països de l’estranger, especialment d’Amèrica del Sud. L’interès de l’Associació de Pessebristes de Mataró per la recerca i la documentació del patrimoni pessebrista de la ciutat s’ha palesat també enguany amb l’edició del llibre El pessebre a Mataró. Història d’una tradició viva.
L’Associació de Pessebristes de Mataró té l’honor de ser la primera entitat en tenir part de la seva col•lecció inventariada a l’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya. Fins ara no hi havia res dins de l’IPEC, aquest macro-projecte cultural de la Generalitat de Catalunya, que fes referència al pessebrisme.
El treball consisteix en omplir una base de dades, amb els camps predeterminats pel CCPTC, numerar i marcar les peces i fer-ne una fotografia digital. Per a cada fotografia també s’omple una fitxa que la relaciona amb la fitxa de la figura. De moment, el projecte actual es limitarà a inventariar unes 1.200 peces d’autors catalans.
Des del col•lectiu El Bou i la Mula es fan esforços de divulgació i recerca que, en els pocs anys d’història d’aquesta entitat, han donat uns resultats que es poden qualificar d’encoratjadors. Una de les essències de treball d’El Bou i la Mula és el treball en equip. Per aquest motiu s’ha endegat aquest projecte amb l’esperança que seran moltes les entitats que s’hi vulguin acollir en el futur.